Hírek / Civil szervezetek

A művészet- és meseterápiamellett egyre növekvő tendenciát mutat az állatasszisztált, azaz a speciálisanképzett kutyák és lovak bevonásával végzett terápiák száma, de van olyanszervezet, amely fal- és sziklamászással vagy a természeti kihívásokkal valómegküzdéssel segíti és támogatja a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelkiegészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját.

A 77 beérkező pályázatot orvosszakértők és szakmai zsűri bírálta el. A zsűri tagjai Dr. Hauser Péter, a BAZ Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának vezető főorvosa, gyermekonkológus, Kozékiné Dr. Hammer Zsuzsanna klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar egyetemi adjunktusa és Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház nyugalmazott pszichológusa voltak.

Nyolc megyéből és Budapestről összesen 35 szervezet 10 művészetterápiás és 25 élményterápiás programot, illetve évközi tábort tud megvalósítani a támogatásból a 2021/2022-es tanévben. Idén tíz újonnan pályázó szervezet nyert el támogatást a programban. Egyikük az Élményterápiás Fal-és Sziklamászás Egyesület, amely a szorongással és magatartászavarokkal küzdő gyermekek és családjaik számára kínál terápiás célú önismereti fal- és sziklamászó foglalkozásokat. Speciális célcsoportot szólít meg a szintén újonnan pályázó Egyesület az Inklúzióért Meseterápiával a különleges testvérekért c. programja, amely fogyatékossággal élő gyermekek testvéreinek nyújt támogatást meseterápiás alkalmak révén. A Csepp a Tengerben Alapítvány művészetterápiás és drámapedagógiai foglalkozásokat tart Pilisen gyermekvédelmi gondoskodásban vagy romatelepen élő, veszélyeztetett fiataloknak. A kisvárdai Utolérlek Alapítvány a Koraszülött és Eltérő Fejlődésű Gyermekekért pedig zeneterápiás fejlesztő foglalkozásokat és szülőcsoportokat valósít meg fogyatékkal élő gyermekek és családjuk számára.

A civil szervezetek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást, amelyet a legtöbb esetben a terapeuták bérére, szállítási- és anyagköltségre fordítanak, ezáltal a foglalkozások a rászorulók számára is könnyebben elérhetők. A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 550 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összege meghaladja a 700 millió forintot és több mint 120.000 beteg gyermeknek segített.