Hírek / Művészet-tudomány

A Koreában, Daegu városában megrendezett 12. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián a magyar csapat öt ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A nemzetközi versenyen tizenhat évesnél fiatalabb diákok vehetnek részt, országonként hat fő. Magyarország minden évben részt vesz ezen a megmérettetésen, ahonnan diákjaink eddig sosem tértek vissza érem nélkül. Ez idén sem történt másképp.

Junior Természettudományi Olimpia

2015-ben 42 ország 243 diákja mérte össze tudását kémiából, fizikából és biológiából. A versenyre a csapatot az Apáczai Csere János Gimnázium tanárai készítették fel és válogatták ki a korosztályi fizika- és kémiaversenyek döntőiből jelentkező diákok közül. A csapat öt ezüstérmet (Veres Tamás, Fajszi Bulcsú, Székely András, Kós Tamás, Pápista Máté László) és egy bronzérmet (Besenyei Tibor) szerzett a tudományos megmérettetés során. A nem hivatalos csapatversenyben hazánkat az ázsiai országokon kívül (Tajvan, India, Tájföld, Hongkong, Korea, Indonézia) csak Brazília és Oroszország előzte meg, Romániával együtt a kilencedik-tizedik helyen végeztünk. A csapat kísérőtanárai Gyertyán Attila (fizika, matematika), Vörös Tamás (kémia) és Villányi Attila (kémia és biológia) voltak. A MOL Tehetségtámogató Program a verseny utazási költségeihez járult hozzá.