Hírek / Civil szervezetek

A MOL Gyermekgyógyító Program olyan nonprofit szervezeteket támogat, amelyek krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő gyerekek, vagy a lelki egészség szempontjából rizikócsoportba sorolható gyermekek és serdülők pszicho-szociális rehabilitációjával foglalkoznak. A pályázat keretében a szervezetek élmény- és művészetterápiás programjaikhoz nyerhetnek támogatást.

2016-ban a meghirdetett felhívásra összesen 128 pályázat érkezett be. Közülük 37 szervezet kapott támogatást több mint 47 millió forint értékben. A pályázatok értékelése két fordulóban történt. A szakmai előszűrést követően a pályázatokat zsűri bírálta el, amelynek Erős Antónia, az Egy csepp figyelem Alapítvány létrehozója, Dr. Máté Zoltán, a SE Transzplantációs Klinikájának igazgatója, Pálmai Katalin, a Heim Pál Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa és pszichoterapeutája és Dr. Tulassay Tivadar az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekorvosa, akadémikus, egyetemi tanár voltak a tagjai.

A 2016. évi nyertesek listája letölthető innen.

A támogatott terápiák közt van a Remény a Reménysugár Otthon Gondozottjaiért Alapítvány a balassagyarmati otthonban élő, súlyos és halmozottan fogyatékos fiatalok életkörülményeinek javítására jött létre 1998-ban. Folytatva az előző évek munkáját, a program során az alapítvány a művészet eszközeivel a közösségi terek rehabilitációját valósítja meg, melybe bevonja az ott élő értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyerekeket, fiatalokat is.

A pécsi Egy Füst Alatt Alapítvány - mely 2006-ban jött létre - célja az egészségnevelés, az egészséges életmódra nevelés, ennek oktatása, a környezetvédelemre való nevelés. Kiemelt feladatuknak tartják a dohányzás visszaszorítását. Az alapítvány harmadik éve működteti a TisztáSzínház elnevezésű színházterápiás műhelyét. A testtudati munka célja a testérzeteink minél objektívebb átélése mentén a valódi én átélése. Pszichodráma foglalkozásaik során veszélyeztetett, lakásotthonban élő állami gondozott fiatalokkal dolgoznak együtt.

A Magyar Mentálhigiénés Szövetség programjában gyászfeldolgozó csoportokat szervez félárva gyerekek számára, akik a saját korosztályukkal, hasonló sorsú gyermekek által kapnak segítséget a veszteség feldolgozásához. A csoportfoglalkozások fő eleme a játék, miközben a gyermekek különböző kreatív technikákkal, saját alkotások által dolgoznak fel egy-egy adott témát szakemberek vezetésével. A program célja, hogy a veszteséget átélt gyermek megtalálja erőtartalékait és észrevegye élete pozitív dolgait, melyek által megerősödik önbecsülése, önértékelése. A MOL Gyermekgyógyító Programot legközelebb 2017 júniusában hirdetjük meg.